EVENIMETUL DE IAȘI,  09.05.2009
 
Aripa Bota prinde-n mreje avocaţi “tradiţionali”
Uniunea Naţională a Barourilor (UNBR) din România, aripa Bota, şi-a dat ieri întîlnire la Iaşi. În prezenţa liderului lor, Pompiliu Bota, avocaţii au ţinut să celebreze “emigrarea” în structura lor a primului avocat din baroul tradiţional. După o activitate de 40 de ani, dl Dumitru Lucan Mihăilescu a decis să intre în rîndul aripii concurente, pentru a putea profesa în continuare. Menţionăm că avocaţii care ies la pensie pentru limită de vîrstă îşi pot continua activitatea, în vreme ce retragerea definitivă şi cea anticipată definitivă din profesie exclud practicarea în continuare a avocaturii, dar asigură o pensie mai mare. “La noi nu există zeciuieli şi taxe, ca în cazul celuilalt barou. La ei s-a creat un sistem dictatorial, un fel de stat în stat”, a comentat recenta achiziţie dl Bota.
Meciul dintre avocaţii tradiţionali şi cei ai aripii Bota durează de ani buni, fiecare structură contestînd legalitatea celeilalte. Într-un dosar judecat la Deva, Pompiliu Bota a fost condamnat la un an de închisoare pentru exercitarea fără drept a profesiei de avocat. “Am reuşit, la al doilea termen de apel, să trimit dosarul spre rejudecare. Judecătoarea din primă instanţă, care m-a condamnat, nu-i întreagă la cap”, a mai spus dl Bota, adăugînd că un procuror din Capitală desemnat să investigheze modul cum profesează aripa Bota a dat, la începutul anului, soluţii de neîncepere a urmăririi penale.
Prodecanul avocaţilor tradiţionali ieşeni, dl Ioan Mogoş, nu s-a arătat afectat de situaţia prezentată: “O aşa achiziţie din partea lor nu mă surprinde. Este penibil! Cît priveşte rejudecarea dosarului de la Deva, nu-mi fac nici o grijă, căci nu scapă”. (D.Radu)
FLACĂRA DE IAȘI
 
Pompiliu Bota: “Vechii avocati sunt niste dictatori”
Autor: (M.P.)
Pompiliu Bota, fondatorul si presedintele Baroului Constitutional, a criticat conducerea Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, dar mai ales pe cea a Baroului Iasi, numit si Baroul Traditional.
Acesta a prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, si piedicile care i s-au pus in activitatea pe care o desfasoara. “Acum 7 ani, instanta ne-a dat voie sa infiintam barouri. Dupa acest moment am fost mereu atacati. De 7 ani de zile, vechii avocati, din vechile barouri, au facut plangeri non-stop, neintelegand sa dea drumul la concurenta. Aceasta profesie este un una liberala. Vechii avocati sunt niste dictatori. Ne luptam de 7 ani cu niste mafioti. In cazul nostru s-au dat peste 300 de solutii de nevinovatie si 19 achitari. 90-95% dintre magistrati ne-au gasit nevinovati. Sunt si judecatori impotriva noastra”, a declarat ieri Pompiliu Bota.
Tot ieri, acesta a anuntat “transferul” avocatului Dumitru Lucan Mihailescu de la Baroul Iasi la Baroul “Bota”. “E primul avocat care pleaca din Baroul Iasi, dar vor urma si altii. Domnia sa isi va continua activitatea la noi. In Bucuresti sunt cei mai multi. La ceilalti trebuie sa platesti. E stat in stat. E un sistem dictatorial. La noi nu exista zeciuieli. Nu este corect sa nu ti se permita sa lucrezi daca nu dai spaga”, a mai spus Bota.
 
…………………………..
 
 
ZIUA DE IAȘI
 
Un avocat a dezertat din baroul “Mogoş” în baroul lui Bota
Un avocat cu peste 40 de ani vechime în activitate în Baroul de Avocaţi Iaşi a trecut cu bagajele în curtea Baroului Constituţional, instituţie paralelă înfiinţată de juristul Pompiliu Bota şi considerat a fi ilegal.
Ieri, în timpul unei conferinţe de presă organizate ad-hoc, fondatorul Baroului Constituţional, Pompiliu Bota, a prezentat “dezertarea” lui Dumitru Lucan Mihăilescu drept o mare victorie a constituţionalilor. “Nu i s-a permis să mai lucreze după pensionare, adică să cumuleze salariul cu pensia”, a explicat Bota mutarea colegului său dintru-un Barou în altul. “Eu unul m-am lămurit că avocaţii constituţionali funcţionează legal. E strigător la cer să vezi că în baroul tradiţional îşi desfăşoară activitatea foşti magistraţi, care au avut probleme în trecut. Există în prezent avocaţi care iau şi pensii şi salarii mari. Să vii şi să-i concurezi pe cei tineri care vor să câştige cinstit o bucată de pâine mi se pare o ruşine. La Baroul tradiţional s-au făcut mari porcării”, a susţinut noul membru al constituţionalilor. Pompiliu Bota a fost şi mai vehement în declaraţii, arătând că “în Baroul Bernic – Mogoş se practică  zeciuiala, adică li se percepe tuturor câte o taxă de 10%. Cine refuză să plătească taxa de fraier vine la noi şi se înscrie”, a mai spus Bota. Contactat telefonic, avocatul Adrian Mogoş, fost decan al Baroului Iaşi s-a arătat revoltat de gestul fostului său coleg. “Este penibil dacă Mihăilescu a făcut acest lucru, în condiţiile în care a slujit baroul tradiţional atâta timp. În opinia mea e un gest de trădare. Dacă el a înţeles că va funcţiona în acea zonă înseamnă că şi-a trădat colegii”, a afirmat iritat Mogoş.